vrijdag 2 november 2007

Ten 1ste: Aarnout van Holland

Dit is onze eerste heilige, en het is meteen de bekende Aarnout van Holland. U kent hem niet? Volg dan uw kapelaan. Aarnout of Arnoldus of Arnulf (Gent, 951 - Winkel, 18 september 993) was een Friese graaf. Omdat hij in Gent was geboren werd hij ook wel Arnulf van Gent (Gandensis) genoemd. Hij bestuurde zeer bekwaam van 988 tot 993 een graafschap dat later Holland zou worden genoemd. Hij heerste ook over de regio West-Friesland.
Aarnout verbond zich in de maand mei van het jaar 980 in de echt met de in 955 in het Duitse Vorburg geboren Rulina van Luxemburg, een zeer fraaie dame volgens de overleveringen.
Aarnout was de eerste die oorlogen voerde tegen de opstandige Westfriezen. De Westfriezen waren toen een tamelijk ruw volkje. In 993 viel hij met zijn leger het gebied van West-Friesland binnen. Bij de Slag van Winkel werd hij op 18 september verslagen en sneuvelde hij in de strijd.
Aarnout is, met diverse andere familieleden, begraven in de Abdij van Egmond en werd later heilig verklaard. In juni 1005 verzoende de pittige Rulina zich met de opstandige Westfriezen.
U moet gewoon de abt eens aanspreken om te vragen naar plakkaten, oorkonden, het graf van Aarnout en zo meer. Op de heiligenkalender was de datum van 18 september niet vrij, omdat dan het feest van Jozef van Cupertino (de vliegende heilige) wordt gevierd. Ik zal de abt nog eens aanspreken om erachter te komen op welke datum we Aarnout dan wel gedenken.
Maar waarom is Aarnout een heilige?, zullen de meest kritische lezers onder u zich afvragen. Hoe het precies in elkaar steekt, historisch, dat weet uw kapelaan ook niet. Het kan te maken hebben met landerijen die Aarnout aan de abdij schonk. Maar hoe dan ook! Het is het beste om een serie zoals deze niet op een te hoge toon te beginnen!

Geen opmerkingen: