zaterdag 3 november 2007

Ten 2de: Abdon & Sennen

Eerst wat we zeker weten over dit tweetal heiligen, want veel is nog onduidelijk. Abdon en Sennen waren twee Perzische jongelui, geboren beiden rond het jaar 230. Ze gingen naar Rome en predikten vurig hun katholieke geloof. In het jaar 254 werden ze doodgemarteld, het was tijdens het gruwelregime van keizer Decius. Hun gestorven, bebloede lichamen werden begraven in het huis van ene Quirinus. Tijdens het bewind van Constantijn de Grote werden hun lichamen herbegraven op de begraafplaats van Pontianus.
De Kerk gedenkt hun heiligheid op 30 juli.
Nu de discussie, die al woedt sinds 1428, toen de theoloog en lijstenmaker Hadrianus von Gartenbezirk (1353-1431) uit het Duitse Vorburg stelde: Abdon en Sennen waren niet twee broers, en ook niet twee toevallige vrienden uit Perzië. Het waren meer dan vrienden, ze vormden een liefdespaar. Hadrianus wilde ze dan ook verwijderen van de heiligenkalender.
Zo ver heeft de Kerk nooit willen gaan, maar wel heeft zij in haar oneindige wijsheid besloten om alle portretten van de twee op te sporen en ‘inter vaticanum’ te houden, en slechts één neutrale afbeelding (bovenstaand portret van Abdon) te behouden voor de verering.

Geen opmerkingen: